|
Celiakia Gorzów celiakia, alergia, zespoły złego wchłaniania
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ela przypadkowy
|
Wysłany: Sob Paź 18, 2008 10:16 Temat postu: gluten |
|
|
Czy ktoś się orientuje czy bezpieczna jest w diecie bezglutenowej skrobia modyfikowana? i jakie wędliny - jakich producentów nie zawieraja glutenu? . _________________ Ela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Paź 18, 2008 10:16 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
administrator zaangażowany
|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 11:40 Temat postu: |
|
|
Witaj Elu, temat skrobii jest dosc kontrowersyjny, jezeli chodzi o pszenna. Skrobia pszenna uzywana przez producentow wyrobow bezglutenowych jest dozwolona, gdyz, zawartosc gliadyn, nieprzekracza ustalonej normy. Z wedlinami moze byc roznie, teoretycznie jezeli produkt moze zawierac gluten to na opakowaniu musi byc to zaznaczne. I wtedy kupujemy na wlasne ryzyko, gdyz pojecie "moze" jest dwuznaczne, moze np ze wzgledu na wspolna linie produkcyjna, lub pyl maczny na hali produkcyjnej lub jakakolwiek inna stycznosc z glutenem.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika zaangażowany
|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 13:49 Temat postu: |
|
|
Witaj Elu. Jesli chodzi o wędliny to napewno sprawdzony jest Konspol- tzn. prowadzi linię wyrobów wędliniarskich dostepne np. w sieci real (szczegóły na stronie konspolu). Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olenia17 przypadkowy
|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
Witam nazywam sie Ola. mimo że mam 17 lat jestem na diecie bezglutenowej. To znaczy zaczynam być...niestety... w te wakacje wybrałam się do Gołubia na wczasy zdrowotne. Tak na prawdę pojechałam tam żeby schudnąć chociaz nie jestem otyła ani z nadwagą. Jadło sie tam same surówki i lecza i zupy bez dodatków vegety czy tam różnych przypraw. któregoś dnia na wykładzie pani doktor Dąbrowskiej usłyszałam że jest badanie na produkty pokarmowe które nie są przyswajane w moim organiźmie. "badanie na nietolerancje pokarmową". zaciekawiło mnie to i zdecydowałam sie zrobić je. kosztowało 600 złotych ale jak sie okazało było baaaardzo warto. Wykryto u mnie tak dużo produktów ktore mój organizm nietoleruje że pani doktor złapała sie za głowe i powiedziała że jeszcze nie widziała takiej sytuacji. kiedy powiedziała że mam zastosować diete bezglutenową nie wiedziałam o co chodzi. Wysłala mnie do dietetyka i on mi wszystko powiedział. Załamałam sie bo okazało się że natychmiast mam na nią przejść i że bardzo szkodzi mojemu zdrowiu. teraz wiem czemu mam troche sadełka mimo tego że na prawde nie jem dużo. Bralam leki bo często po posilku czulam sie źle. moje żywienie jakie prowadzilam do tej pory uleglo calkowitej zmianie . Ciężko mi jest ale pocieszam sie tym że dzięki temu będe zgrabna Mam do Was wielką, ogromną prośbę: widze że znacie parę przepisów na dietę bezglutenową więc jakbyście mogli przesłać nawet po jednym przepisie na maila bylabym ogromnie wdzięczna! nie mogę niestety codziennie wchodzic na forum i czytac dlatego prosiłabym na maila. To naprawde niewiele czasu trzeba a bardzo mi pomożecie. napisze wam czego nie mogę jeść. na pewno to was zaskoczy Majonez, lody, makarony, ciasta, pasztety, parówki, salami, keczup, hamburger, pizza, pszenica, żyto, jęczmień, owies, piwo, wódka żytnia, dżin, whisky, bułka tarta, galaretki, kisiele, budynie, kwasek cytrynowy, kawy smakowe, sos sojowy, maggi, jogurty nisko tł. , śmietanka, konserwy rybne w sosie pomidorowym, panierowana ryba {paluszki rybne}, kostki rosołowe, vegeta, gotowe sosy, wafle, batony czekoladowe, corn flakes, kiełbasy, ryż, seler, fasola, arbuz,marchewka, soja, oliwki, pomarańcza, cytryna, jajo, mąki, orzechy, drożdze, grejpfrut. Masakra... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |