Forum Celiakia Gorzów Strona Główna Celiakia Gorzów
celiakia, alergia, zespoły złego wchłaniania

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

znak przekreślonego kłosa

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Celiakia Gorzów Strona Główna -> Pytania i odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiesława
zaangażowany

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 00:32    Temat postu: znak przekreślonego kłosa Odpowiedz z cytatem

na forum dla celiaków przeczytałam wykaz firm , które kupiły od jednej z organizacji
zrzeszającej celiaków - znak przekreślonego kłosa , jest to 6 producentów
o regionalnym zasięgu i nie ma w śród nich czołowych producentów
takich jak :Balviten, Bezgluten, Glutenex, Ultraeuropa, Żywiec, Konspol, Grycan,
Produkty bezglutenowe mają, też w ofercie :Gerber ,Nestle, Goplana. Mam pytanie czy sądzicie Państwo, że produkty tych firm są niebezpieczne ?
Jak jeden z internautów , uważam że wykrycie glutenu w
niedozwolonej ilości w produkcie oznakowanych jako bezglutenowy powinno
się zgłosić do Inspekcji Sanitarnej,która zgodnie z obowiązującymi przepisami jest powołana do nadzoru i kontroli.
Badania z półki po zastosowaniu odpowiednich procedur mogą być bardzo
pomocne, ale nie rozwiążą problemu. Bezcelowe wydaję się też badanie
produktów nie oznakowanych jako bezglutenowe, bo jedno badanie nie
daje gwarancji,że producent w nastepnej partii nie użyje glutenu.
Idea namawiania producentów do znakowania ,że produkt jest
bezglutenowy skoro tak jest
naprawdę jest świetna, ale nie powinna być łączona z pobieraniem pieniędzy przez organizację pozarządową pożytku publicznego, która powinna być w tym przypadku całkowicie niezależna.Taki projekt sama bym wsparła nie tylko jednym procentem.

W mojej rodzinie jest trzy osoby na diecie bezglutenowej i wiem jakim problemem są codzienne zakupy.
A co z produktami z importu , na których pisze , że jest to produkt bezglutenowy - czy racji tego ,że nie mają znaku stowarzyszenia - to znaczy żę sa niebezpieczne.?
Mam jeszcze jedno pytanie ? - jak często stowarzyszenie będzie
kontrolować produkty firmowanych przez siebie producentów i czy stowarzyszenie wzięło na siebie odpowiedzialność prawną, jeżeli któryś
z ich produktów wzięty z półki okaże się,że nie spełnia norm?
Bardzo bym chciała , żeby osoby na diecie wypowiedziały się w tym temacie.
Uważam ,że incjatywa jest bardzo dobra, ale wymaga bardziej społecznego podejścia.Moich słów proszę nie przyjmować jako krytyki, tylko jako zachętę do dyskusji na bardzo istotny dla nas temat.
Reklama

Wysłany: Czw Sty 27, 2011 00:32    Temat postu:

Powrót do góry
agadenver
przypadkowy

PostWysłany: Wto Lip 26, 2011 07:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesiu, o jakie forum chodzi to doskonale wiem.
Jak dla mnie - czyta głupota z ich strony - ba! czysty zarobek, co z ideą stowarzyszenia się nie łączy. "My Wam damy znak, ale Wy dawajcie kasę". Przecież przez takie działania mało firm będzie miało możliwość oznaczenia swoich produktów jako bezglutenowe? Co z firmami które działają w małych miejscowościach - ich nie zawsze stać na "taki zakup" - a nóż wytwarzają super produkty, które są produktami regionalnymi i są bezglutenowe? Tego nie wiemy.
A producenci chrupek kukurydzianych? Tylko Flips ma znak, a inne nie są bezglutenowe?
Restauracje - kolejny temat. Tematów jest morze związanych z tym tematem - czy od nich tez będzie pobierana opłata za umieszczanie przekreślonego kłosa przy potrawach bezglutenowych w menu?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wiesława
zaangażowany

PostWysłany: Wto Lip 26, 2011 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co można na to powiedzieć, niektórym społeczne zaangażowanie myli się
z zarobkowaniem.
Każdy ma prawo zarabiać, aby nie pod szyldem idei bezinteresownej pomocy innym osobom. Z mojego wieloletniego doświadczenia wiem,że
ludzie sami dochodzą do tego co jest dla nich dobre a co nie.
My róbmy swoje , nie musimy się bez przerwy chwalić tym co robimy, czasami tez popełniamy błędy .Ten nie popełnia błędów kto nic nie robi.
W przypadku sprzedawania znaku przekreślonego kłosa mamy prawo mieć
swoje negatywne zdanie. Stowarzyszenie z Bydgoszczy doprowadziło do tego,że produkty bezglutenowe z półki będą badane z Urzędu oraz kilka innych korzystnych dla nas przepisów. Jak otrzymam szczegółowe informacje to zamieścimy je na stronie.Pozdrawiam i już mogę powiedzieć, że prowadzę negocjacje na przyszły rok na wyjazd do bardzo , bardzo
fajnego ośrodka w Niechorzu.
Pozdrawiam
Reklama

Wysłany: Wto Lip 26, 2011 20:17    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Celiakia Gorzów Strona Główna -> Pytania i odpowiedzi Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: