|
Celiakia Gorzów celiakia, alergia, zespoły złego wchłaniania
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Wiesława zaangażowany
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 00:32 Temat postu: znak przekreślonego kłosa |
|
|
na forum dla celiaków przeczytałam wykaz firm , które kupiły od jednej z organizacji
zrzeszającej celiaków - znak przekreślonego kłosa , jest to 6 producentów
o regionalnym zasięgu i nie ma w śród nich czołowych producentów
takich jak :Balviten, Bezgluten, Glutenex, Ultraeuropa, Żywiec, Konspol, Grycan,
Produkty bezglutenowe mają, też w ofercie :Gerber ,Nestle, Goplana. Mam pytanie czy sądzicie Państwo, że produkty tych firm są niebezpieczne ?
Jak jeden z internautów , uważam że wykrycie glutenu w
niedozwolonej ilości w produkcie oznakowanych jako bezglutenowy powinno
się zgłosić do Inspekcji Sanitarnej,która zgodnie z obowiązującymi przepisami jest powołana do nadzoru i kontroli.
Badania z półki po zastosowaniu odpowiednich procedur mogą być bardzo
pomocne, ale nie rozwiążą problemu. Bezcelowe wydaję się też badanie
produktów nie oznakowanych jako bezglutenowe, bo jedno badanie nie
daje gwarancji,że producent w nastepnej partii nie użyje glutenu.
Idea namawiania producentów do znakowania ,że produkt jest
bezglutenowy skoro tak jest
naprawdę jest świetna, ale nie powinna być łączona z pobieraniem pieniędzy przez organizację pozarządową pożytku publicznego, która powinna być w tym przypadku całkowicie niezależna.Taki projekt sama bym wsparła nie tylko jednym procentem.
W mojej rodzinie jest trzy osoby na diecie bezglutenowej i wiem jakim problemem są codzienne zakupy.
A co z produktami z importu , na których pisze , że jest to produkt bezglutenowy - czy racji tego ,że nie mają znaku stowarzyszenia - to znaczy żę sa niebezpieczne.?
Mam jeszcze jedno pytanie ? - jak często stowarzyszenie będzie
kontrolować produkty firmowanych przez siebie producentów i czy stowarzyszenie wzięło na siebie odpowiedzialność prawną, jeżeli któryś
z ich produktów wzięty z półki okaże się,że nie spełnia norm?
Bardzo bym chciała , żeby osoby na diecie wypowiedziały się w tym temacie.
Uważam ,że incjatywa jest bardzo dobra, ale wymaga bardziej społecznego podejścia.Moich słów proszę nie przyjmować jako krytyki, tylko jako zachętę do dyskusji na bardzo istotny dla nas temat. _________________ Wiesia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 00:32 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
agadenver przypadkowy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 07:11 Temat postu: |
|
|
Wiesiu, o jakie forum chodzi to doskonale wiem.
Jak dla mnie - czyta głupota z ich strony - ba! czysty zarobek, co z ideą stowarzyszenia się nie łączy. "My Wam damy znak, ale Wy dawajcie kasę". Przecież przez takie działania mało firm będzie miało możliwość oznaczenia swoich produktów jako bezglutenowe? Co z firmami które działają w małych miejscowościach - ich nie zawsze stać na "taki zakup" - a nóż wytwarzają super produkty, które są produktami regionalnymi i są bezglutenowe? Tego nie wiemy.
A producenci chrupek kukurydzianych? Tylko Flips ma znak, a inne nie są bezglutenowe?
Restauracje - kolejny temat. Tematów jest morze związanych z tym tematem - czy od nich tez będzie pobierana opłata za umieszczanie przekreślonego kłosa przy potrawach bezglutenowych w menu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiesława zaangażowany
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 20:17 Temat postu: |
|
|
Co można na to powiedzieć, niektórym społeczne zaangażowanie myli się
z zarobkowaniem.
Każdy ma prawo zarabiać, aby nie pod szyldem idei bezinteresownej pomocy innym osobom. Z mojego wieloletniego doświadczenia wiem,że
ludzie sami dochodzą do tego co jest dla nich dobre a co nie.
My róbmy swoje , nie musimy się bez przerwy chwalić tym co robimy, czasami tez popełniamy błędy .Ten nie popełnia błędów kto nic nie robi.
W przypadku sprzedawania znaku przekreślonego kłosa mamy prawo mieć
swoje negatywne zdanie. Stowarzyszenie z Bydgoszczy doprowadziło do tego,że produkty bezglutenowe z półki będą badane z Urzędu oraz kilka innych korzystnych dla nas przepisów. Jak otrzymam szczegółowe informacje to zamieścimy je na stronie.Pozdrawiam i już mogę powiedzieć, że prowadzę negocjacje na przyszły rok na wyjazd do bardzo , bardzo
fajnego ośrodka w Niechorzu.
Pozdrawiam _________________ Wiesia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 20:17 Temat postu: |
|
|
|